Cara Untuk Jual Ebook Di Market Luar Negara

0

Ramai orang nak buat duit dari online tapi masih tak reti. Seminar dah pergi banyak. Webinar dah tengok banyak. Tapi masih tak buat duit dengan banyak.

Nasihat saya…

Buat apa yang anda ada dulu di tangan.

Okay. Saya akan straight to the point. Saya yakin semua orang ada kemahiran masing-masing.

Jadi pergilah jual produk digital. Sama ada anda promote produk digital orang lain atau anda buat sendiri produk digital tu.

Sebab anda boleh masukkan knowledge anda dalam produk digital anda tu.

Produk digital tu pulak boleh buat 2 jenis. Sama ada buat eBook (tulis guna Word) atau eVideo (rekod guna laptop).

Kenapa Anda Patut Buat Produk Digital

Kesemua produk digital yang dijual sebenarnya adalah berlandaskan kepada Informasi.

Manusia ni sampai bila-bila perlukan knowledge baru. Tak kesah lah pasal apa pun. Sebab tu produk digital ni senang nak jual. Senang jugak buat duit.

Yang best pasal produk digital ni adalah sebab:

  1. Takde tarikh luput.
  2. Tak perlu kejar trends.
  3. Kos nak buat murah.
  4. Banyak niche yang kita boleh masuk.
  5. Dan banyak lagi lah sebenarnya…

Tapi, nasihat saya, kalau nak start tu pergilah start dengan buat eBook dulu.

Sebab platform untuk promote eBook ni lebih besar. Banyak platform yang anda boleh masuk.

List Platform / Tempat Menjual eBook

  1. Amazon.com
  2. Fiverr.com
  3. Feiyr.com
  4. Blurb.com
  5. Google Play
  6. E-Junkie
  7. Lulu.com

Dan banyak lagi sebenarnya. Kalau saya list semua memang panjang betul artikel kali ni. So biarlah saya list 7 tempat ni je dulu. Itu pun bagi saya dah cukup banyak dah.

Kalau anda ada publish eBook anda dekat 7 tempat ni pun memang anda dah dapat buat duit banyak gila dah.

Dan duit tu pulak dalam Dollar$ tau. Bukan Ringgit Malaysia. Kawan saya sorang tu dah buat lebih RM14,698.45 dah sebulan. Anda bila lagi nak buat?

Sekarang dah nampak kenapa saya suruh anda buat eBook dulu? hehe..

Nah ini benda lagi best. Saya bagi “info” untuk anda tengok macam mana kawan saya sorang tu buat duit USD dengan menggunakan salah satu dari 7 list tempat jual eBook yang saya bagi tu.

Download Info Percuma

 

Download lah. Tayah isi apa pun. Feel free untuk anda baca. Nama pun free kan.

Cara Untuk Buat eBook

Text

Okay. Ini adalah step yang anda perlu tahu untuk buat eBook yang berkualiti.

  1. Research niche
  2. Tajuk
  3. Cover Design
  4. Isi kandungan

Sebab untuk dapat jualan yang tinggi, banyak yang anda perlu tahu pasal pembinaan buat eBook.

Research Niche

Part ni antara yang paling penting sebelum anda buat eBook.

Tidak semua niche yang kita rasa bagus tu bagus untuk semua orang. Dengan lain cerita, “Jangan jual apa yang kita suka, tapi juallah apa yang orang lain suka”.

Sebab kita nak jual dekat orang. Bukan dekat diri kita pun. Jadi penting untuk anda buat research dulu sebelum kita buat keputusan.

Pilih Tajuk Yang Menarik

Tajuk memainkan peranan penting dalam penjualan eBook sebab tajuk merupakan salah satu cara untuk grab attention pelanggan anda.

Kalau tajuk tak cukup menarik, pelanggan nak tengok apa isi pun jadi malas. Dengan lain cerita, diorang takkan beli.

Cover Design eBook

Design cover eBook mungkin tak beberapa penting bagi sesetengah orang, tapi kalau boleh buat yang terbaik kenapa taknak buat pulak kan.

Yang penting cover design haruslah nampak kemas dan menarik.

Kalau anda jenis yang tak reti langsung nak gunakan software design, ada beberapa pilihan yang anda boleh buat iaitu gunakan khidmat orang lain (outsource) atau gunakan platfom seperti di bawah:

Isi Kandungan

Part isi kandungan ni saya tak perlu nak bebel sangat kot.

Standard lah. Bagi info tu kalau boleh ALL OUT. Info ringkas dan padat. Nanti ramai orang yang review ebook anda ni.

Kalau ebook ni tak bagus, maka rosaklah cita-cita anda nak dapat sale yang tinggi secara berterusan.

Apa pun, bilangan muka surat atau info yang anda bagi akan effect dekat harga yang anda nak jual.

Kalau bagus, anda boleh letakkan harga yang tinggi. Kalau tak bagus, harga memang tak boleh nak letak tinggi langsung pun.

So paham-paham lah ye. Kita jual untuk market luar negara. Bukan dalam Malaysia. Lain gamenya.

Settle

Okay, saya harap artikel ni membantu anda untuk mulakan projek membina pasif income dalam USD.

Dan lagi sekali saya nak ingatkan, anda boleh download eBook berkenaan kawan saya yang buat duit jual eBook tu di bawah ni. Free je tau.

Download Info Percuma

 

Nak buat duit dengan Ebook?

Ketahui secara detail Step by Step cara untuk anda jual ebook di market luar negara dan terima pendapatan yang lumayan!

Klik sini!

About the Author

aulisuwais

Aulis merupakan seorang usahawan internet bermula pada pertengahan tahun 2014. Mahir dalam bidang pemasaran melalui Instagram dan Google AdWords. Kini giat membantu usahawan lain dan mula berkongsi ilmu dan pengalaman melalui laman web sendiri.

Share.

Comments are closed.